GIFA 2021 AWARDS

 
 
19AM-Front.jpg

19AM

Additions to an Existing office Building for Conurban

19AM is an existing building, situated in Braamfontein, Johannesburg, between Hoofd, Ameshoff, Biccard and Simmonds street. The building is situated next door to the Johannesburg Civic theatre and the portion of Ameshoff and Simmonds that are pedestrianised. Therefore, the design focus on ground floor spaces was to open the building’s southern façade. New retail boxes were added on the Ameshoff and Biccard street boundaries with large balcony spaces overlooking the pedestrianised street. Future planning for the building involved a redesign of the public space in Ameshoff street that include new paving, planting and a ramp and stairs leading up to the 

85e66561.jpg
81cfca39.jpg
89efd573.jpg
1ccf673e.jpg
87997a0d.jpg

BARNATO HALL EXTENSION PHASE 2

Student Residence

For the University of the Witwatersrand

26’10south Architects

This is the second phase of an extension to a student residence that clips into the existing building’s infrastructure to provide an additional 150+ rooms. With a national shortfall of 250 000 beds (according to the Department of Higher Education) this project demonstrates a way to deliver policy compliant accommodation whilst breathing new life into existing facilities. The Barnato extension was delivered for 30% less than a new-build residence by carefully integrating it with the existing building.

bb0e950c.jpg
7488a92b.jpg

OGGIE SHOWROOM

For Oggie Hardwood Flooring

PARKHURST

C76 ARCHITECTURE

Nestled amongst the leafy northern suburbs of Johannesburg; the new 6th Street Parkhurst showroom of the Oggie hardwood flooring company, seems to unfold and open outward (in some ways literally!) as something of a retail retreat. With the option of rentable office above the showroom, the design integrates flexible plans open to integrating a variety of access to, and uses of space. The building is shaped successfully by focusing on featuring Oggie's indoor and outdoor flooring range within an open and customizable commercial space, well suited to client interaction and sales.

e6fc7fb5.jpg
73afdf0c.jpg
743dc7a0.jpg

BARLOWORLD EQUIPMENT SHOWROOM

KEMPTONPARK

PARAGON ARCHITECTS

Architectural innovation by means of curves that were conceptually derived from the shape and form of one of the earthmoving equipment tracks. The undulating curving shell over the length of the showroom is supported by a finely detailed steel structure which focuses on the volume, shifting from a 7.5m high bulge to the central apex of approximately 14.5m and back to the intermediate 12m western bulge. North of the structure is the highway facing full-height flush glazed unitized façade that has 8,4m x 5,5m flush glazed vertical sliding door which takes the shape of the enclosed showroom and the south structure stacking behind is the office component that has cantilever office pods and meeting rooms overlooking the iconic equipment.

e6fa6bef.jpg
dba24354.jpg
988abe50.jpg
5ceabd2c - Onyx.jpg

THE ONYX - JEWEL CITY

New Residential BuIlding for Divercity Urban Property Fund

JOHANNESBURG

GASS ARCHITECTURE STUDIOS

The Diamond (Block 1) is one of six City Blocks that forms part of the Jewel City development - a massive urban redevelopment project on the outskirts of the Maboneng Precinct in Joburg’s eastern CBD. The architectural brief involved repurposing the existing industrial buildings, The Onyx, previously an empty city block used as a parking lot, now houses a 13-storey residential building that stands as the Flagship building of the Jewel City precinct. The Onyx, the second of the residential buildings, features a large public square and urban park, flanked with trees and retail space as well as a safe children’s play area that spills out on to the square, animated by fountains and public art. The zero-level fountain will be easy to deactivate so that this central piazza can be used for events, including concerts, conferences, exhibitions and markets

811cefb7 - Onyx.jpg
8c10df22 - Onyx.jpg
03307a4a.jpg
f3cb77a3.jpg

ELEVATE

New affordable Housing Development for Ithemba Property

New Doornfontein, Johannesburg

GASS Architecture Studios

Situated in the heart of New Doornfontein, Johannesburg, Elevate sits a mere 0.5kms from the Maboneng Precinct making this an ideal location for the development of affordable housing. The building caters to the emerging market of young professionals aspiring to move to the inner city where job opportunities lie and as part of a bigger dream to undoing the spatial apartheid of Johannesburg’s past.

092c64da.jpg
a36edf0e.jpg
d4af256b-diamond.jpg

THE DIAMOND
JEWEL CITY

Refurbishment of an existing building into apartments for Diversity Urban Property Fund

JOHANNESBURG

GASS ARCHITECTURE STUDIOS

The Diamond (Block 1) is one of six City Blocks that forms part of the Jewel City development - a massive urban redevelopment project on the outskirts of the Maboneng Precinct in Joburg’s eastern CBD. The building was a refurbishment of an existing Industrial building that used to house offices for various small businesses that formed part of the South African precious metals refinement / trading industry

52ce33bc - diamond.jpg
66e7f729.jpg

MELROSE MANOR SENIOR LIVING

MELROSE NORTH

FOR AURIA SENIOR LIVING

KUNZ RAUBENHEIMER ARCHITECTS

San Sereno by Auria Senior Living was a refurbishment project to upgrade the existing communal facility by altering the existing layout and adding a brand-new extension to the communal facility of this retirement estate located in Bryanston. The existing communal facility was built in 1992 and was in dire need of an upgrade. The brief was to transform the existing aged building into a world class contemporary facility which provides a comfortable living environment to residents, accommodates impaired movement and mobility, ensures that all areas are compliant to the elderly act and provides all the necessary amenities within the rapidly changing senior living environment.

1394a353.jpg
36c03c05.jpg
7157239a.jpg
503e9f74.jpg

THE PINES

Refurbishment of an Existing Office Building for Taropark Properties

Parktown Johannesburg

GASS architecture Studio

Hidden amongst a sea of ancient trees in Johannesburg’s lush suburb of Parktown is an existing office building situated on the historic Hollard Complex. GASS Architecture Studios were approached by the client with a brief that involved the refurbishment of this existing building and its 1500m² of office space. One of the primary elements of the initial brief was to respond sensitively to the surrounding historical context of the precinct, which consists of various significant heritage structures dating back to the late 1800s.

7d6db109.jpg
30dcf642.jpg
31e39cac.jpg

THE LEONARDO

Seventy Five On Maude Street (Pty) Ltd

For Legacy Group & Nedbank Property Development

Co-Arc International Architects

The complex mix of building use, changing and developing whilst the tower was under construction, required significant flexibility and robustness in the design which has exceeded commercial expectation. Consequently, an early decision was made to create a flexible approach to the integration of the structure and servicing, allowing construction to proceed at lower levels and to be augmented and refined as levels were added. Ultimately the building, is an honest reflection of its making. Structure and servicing to provide the range of uses have become an essential part of the concept. Reflecting the use within and creating a threshold between inside and outside, with over 800 balconies and terraces, the external skin of the building is both an appropriate response to climate and social factors. The balconies and terraces are determinants of the expressed form of the building.

TheLeonardo05CoArcInternationalArchitects.jpg
dd8c814c.jpg
9d0a80e7.jpg
5f6b39c6.jpg

THE BANK

For BLEND PROPERTY 17 (PTY) LTD

ROSEBANK JOHANNESBURG

DAFFONCHIO ARCHITECTS

Originally the site of FNB in the 1970’s, 24 Cradock Avenue is now home to a formidable successor, The Bank. With its vibrant pedestrian and café culture, art galleries, tree-lined avenues and thriving commercial life, Rosebank is a unique combination of Art Deco charm and contemporary metropolitan style. The Bank seeks to be representative of this rich heritage. The use of local materials to create a landmark that fits into its context was done through the careful use of colour, volume, landscaping and texture. By building with custom made rough faced black bricks that were locally manufactured specifically for The Bank, the façade retains its strength and stoicism, whilst giving warmth and charm through texture. The subtle use of brass on the façade, art deco inspired steel and balustrade detailing as well soft landscaping and lighting meant that the building exudes a metropolitan art-deco aesthetic.

1b0b99f4.jpg
6c0c0063.jpg

WESTBURY TRANSFORMATION & DEVELOPMENT CENTRE

For JOHANNESBURG DEVELOPMENT AGENCY (JDA) & CoJ DEPARTMENT OF SOCIAL DEVELOPMENT

Westbury Johannesburg

NTSIKA ARCHITECTS (Pty) Ltd

The Westbury Transformation Centre (TDC) is a mixed-use public building. The project focuses on developing an approach to engaging with communities in a meaningful, sustainable way. It seeks to create an innovative, locally fabricated architecture from a local palette of materials, using maximum local skills.

78d90f3e.jpg
2927184f.jpg
50c74c4f.jpg

JEWEL CITY

Mixed Use Urban Renewal for Divercity Urban Property Fund

JOHANNESBURG

GASS ARCHITECTURE STUDIOS

GASS ARCHITECTURE STUDIOS

This massive urban redevelopment project on the outskirts of the Maboneng Precinct in Joburg’s eastern CBD breathes new life into the previously walled-off former centre of the diamond and precious metals trade industry in Johannesburg, South Africa. The complex consists of six city blocks of industrial buildings, some dating back to the 1930s. The entire area was closed off to the public in

the mid-90s and has remained an isolated and forgotten node for decades. Jewel City includes the reinvention of this pre-existing industrial complex as an open, vibrant mixed-use precinct that introduces a more sustainable dimension (socially and economically) and new diversity to early inner-city rejuvenation projects.

f9f6c704.jpg
b27b6267.jpg
2df72856.jpg
c54cefed.jpg

NORTH LODGE

(Southern Centre for Inequality Studies)

Repurposing a Heritage Asset

For University of the Witwatersrand

PARKTOWN

SAVAGE + DODD ARCHITECTS

North Lodge, declared a National Monument in 1982, is located on the Management Campus, Parktown, of the University of the Witwatersrand. Previously used as a Warden and Students residence, the building has been restored and repurposed to house the Southern Centre for Inequality Studies. North Lodge was built in 1905 for Mr Henry S. Wilson, a produce merchant. Unlike his neighbours on the Parktown Ridge, Henry Wilson was not a ‘Randlord’. He was known as the ‘Oats King’ having made his fortune during the Anglo Boer War by importing and supplying horse feed to the British Army. This fodder was imported from Central America and mixed into it were the seeds of blackjack, khakibos and cosmos, the legacy of which lives on in these alien invader species in South Africa. The house is an exuberant eclectic collection of styles fashionable in the Edwardian era. It has been described as an architectural fantasy reminiscent of a French Chateaux on the Loire or baronial castle.

Repurposing a heritage asset into a building that is fit for purpose as a modern office environment is

92f10e01.jpg
fde8676e.jpg
1632e5fc.jpg

RESTORATION OF THE WORKERS’ MUSEUM COTTAGES IN NEWTOW

For the City of Johannesburg

MAYAT HART ARCHITECTS

Dating from the early 20th century, the Workers Cottages in Newtown, Johannesburg, form part of the Workers Museum Complex. The Workers Museum is located in a former black migrant workers’ hostel, with the adjacent cottages built for white staff and supervisors. The museum speaks of the harsh segregated labour practices in the city with the relative comfort of the adjacent cottages further highlighting the segregation and prejudice that existed between workers of different races.

ced3cd23.jpg
671cdafc.jpg
6a2a5eeb.jpg
386082b6.jpg

ÜBERPORT

Morningside Johannesburg

AOJ Architecture & Interiors

AOJ Architecture & Interiors

Every once in a while, a project that does not fit the mould comes along. In this instance it came in the unusual form of a carport. Having done work for this client before, when asked if we could design him a parking structure, we know immediately that this would not be your standard 6x6m lip-channel carport.

A challenging project, with a simple brief that could be loved and detailed to death.

78e84c45.jpg
0ef81534.jpg

CONTEMPORARY INFILL FOR A HOUSE OLDER THAN 60YEARS

For M. JENNINGS & G.FOURIE

WESTCLIFF JOHANNESBURG

ORIGIN & JAMES ARCHITECTURE & DESIGN

Upon arrival through the jacaranda lined street, one notices a contemporary floating glass box which sets the perfect vantage point for the golden retrievers to meet guests. Just offset is a glimpse of the original red roof peaking over the boundary wall. The outcome of this bold renovation and addition project is a seamless flow of old and new. The new additions introduces vast amounts of natural light and open space, offset by the intimate spaces of the original home, making for a deeply satisfying sense of place. Both old and new successfully merges together and extends beyond to a large north-facing patio, braai deck, swimming pool, garden terrace and a private main bedroom with a courtyard set in a lush evergreen garden with beautiful trees and birdlife.

f7fc4174.jpg
0dc5f2bb.jpg
967eff1a.jpg
903ce2fc.jpg

ODE TO OAK PAVILLION

The Country Club Johannesburg

Rebel Base Collective

Our aim was to create a refined piece of architecture that would adorn the northern façade of The Country Club Johannesburg, Auckland Park, clubhouse patio. A piece, that not only addressed all the club’s practical needs but also the challenges posed by its heritage, both structurally and socially. The roofs undulating form creates an open, light and voluminous space that is also intimate. This hovers above and tucks behind the existing nautical, art-deco handrail in a junctural marriage between the existing and the proposed. The roof’s deep overhangs allow for the space to be fully shaded during summer and baked in sunlight during Johannesburg’s chilly winter months, making the patio a pleasant year-round experience.

fcb85ba8.jpg
180c716a.jpg
f5938c9e.jpg

LINKSFIELD SHUL AND COMMUNITY CENTRE

HUBO STUDIO

The Linksfield Shul and Community Centre is a special project as it engages with an existing synagogue and community space close to Hubo’s heart. This whole project began with the envisioning of youth at the forefront. It was transformed into a state of the art, unique and next level centre of Jewish life. The shul and community centre was envisioned holistically and completed in two phases. The first phase was a small synagogue, function hall, kitchen and kids’ room. The combination of these spaces meant that in just 6 months, before the high holy days, these spaces had to be completed. The insane adrenaline and incredible rush saw a complete transformation of these spaces.

8efe1773.jpg
15a5bd6a.jpg

THE ELEMENTS LIBRARY

King David SANDTON

HUBO STUDIO

The Elements is an inclusive concept as the golden thread that can be found in every story and every book. Earth, air, fire and water, all surrounding the universe, relate to David Thornburg's Campfires, Caves and Watering Holes. The spatial exploration of each element allows a diversity of experience and multiple teaching and learning opportunities. Story time around the proverbial campfire, or a lesson on an iPad in the cloud. This is a future-proof space where every element is of the highest production standards and quality. The detail design is a lesson in engineering, construction and how things fit together.

A magnetic scrabble board with CNC routered letters. Printed wallpapers, hanging pods that are actually bolted to the ground; marmoleum floors, planets created by incredible artists, a baby-sized humpback whale and an air chamber- Ferrari cloth and machano steelwork.

This project was only possible through the generosity and ingenuity of the donor as well as the incredible participation of our subcontractors. The Elements Library becomes a set production for the young minds that will make use of it on a daily basis.

Each trip to the library becomes an exciting, explorative and magical experience.

4e968276.jpg
81b08482.jpg
45e80a24.jpg

SOIL AND SERENITY

For TONI BALT

MONAGHAN FARM, LANSERIA

VELD ARCHITECTS

Set in the tranquil and undulating hills of the Highveld and overlooking the Rhenosterspruit Conservancy valley is a building that tells a story of soil and serenity through its deep connection to person and place. The placement of the building fuses into the surrounding landscape through open-plan living, multi-functional and transitional spaces that connect indoor and outdoor living spaces as backbone of the design.

9a058f68.jpg
0fafc03c.jpg
348b418f.jpg

NEW PREPARATORY SCHOOL FOR ST JOHN’S COLLEGE

PENCHARC (Pty) Ltd

St John’s College boasts an enviable architectural heritage. Our campus is home to some of the oldest and most beautiful buildings in the city. In 1916, the Preparatory School moved to the original College buildings, where it has remained ever since. Necessary additions to the original buildings were made over the years, notably in 1925, 1939 and 1957 to accommodate a growing enrolment list. Since these humble beginnings, education and curricula have evolved to meet the needs of a knowledge and technology rich society. The skills of our current, complex world include collaboration, complex problem-solving and creativity to name a few. It was evident that Mark Pencharz took the time to understand this changing landscape.

59c74e5a.jpg
f38c5d79.jpg

HOUSE HARRIS

BIRDHAVEN JOHANNESBURG

ARCH3D STUDIOS

One is immediately captured by the different material usage; timber, off-shutter concrete and Rheinzink cladding. These materials are carried through internally, creating a layering system, which interplays with the different volumes, merging the external and internal spaces.

46e89837.jpg
f99602ea.jpg
04a1b956.jpg
0ef08cda.jpg

NEIL AGGETT INQUEST 2020

Forensic architecture support evidence

Savage & Dodd Architects

At the conclusion of the Truth and Reconciliation Commission process more than 300 cases were referred to the National Prosecuting Authority in 1998. These related to prosecutions of perpetrators who made no disclosures nor asked for amnesty from the TRC. Despite the passage of time, there has been an orchestrated suppression at the highest level of any post-TRC prosecutions. The families of those who seek both the truth and justice have pursued the re-opening of these cases.

Neil Aggett, a medical doctor allegedly committed suicide whilst in police custody in John Vorster Square in 1982 after being held for 70 days in detention without trial. The re-opened Aggett Inquest started in January 2020 and after being delayed by the Covid Pandemic concluded in February 2021. ‘Forensic Architecture’ is a practice of using architectural techniques to investigate cases of state violence and violations of human rights. In this case this practice was applied to investigate and interrogate the spaces within John Vorster Square in support of the evidence led by the Legal Team seeking a narrative that would overturn the original Inquest finding.